Det måtte bli en tredje sesong. Trener Jan Henrik Nyegaarden (54) for Askers BLNO kvinner sikter laget sitt inn på øvre halvdel av tabellen i årets sesong. Han mener spillergruppen hans har potensial til å kjempe mot de beste.

Publisert: 2018-09-03 Forfatter: Sarah Slinning

Det har etterhvert blitt førti år med basketball for Jan Henrik Nyegaarden. Han begynte med basketball da han var 14 år, og det har blitt en drøss medaljer i alle valører siden. De siste årene har han vunnet Veteran-NM også.

Men dette skal ikke handle om Nyegaardens medaljer – det skal handle om hvordan laget Asker BLNO kvinner ser ut og hva de sikter mot i sesongen som sparkes i gang 22. september.

  • Vi har mistet sju spillere etter fjorårssesongen og må på mange måter spille inn et helt nytt lag.  Det er en utfordring samtidig som jeg mener vi har klart å få på plass en spillergruppe nå som har potensiale til å kjempe mot de beste, sier Nyegaarden.

Han er forøvrig i gang med sin trener 3-utdanning. Til daglig jobber han i Teleplan Globe og har ansvaret for all aktivitet innenfor forsvar og samfunnssikkerhet. De leverer etterretningssystemer og operative datasystemer til forsvar og politi både nasjonalt og internasjonalt.

 

Hans viktigste mål

Nyegaarden motiveres av å få grupper eller lag til å fungere optimalt ut fra forutsetningene.

Han forteller at de for to år siden overpresterte litt med NM finale (som de nesten vant), mens de siste sesong presterte litt dårligere enn det han mener var potensialet i laget.

  • Jeg hadde ikke lyst slutte der og håper å få en sesong hvor vi lykkes bedre. Vi har også et særdeles velfungerende maskineri rundt laget ledet av Jan Kristen Wilborn og Ingun Ranneberg-Nilsen. Dette gjorde det også lettere å si ja til et nytt år som trener på tross av at jeg har begrenset med fritid, sier 54-åringen.

Det er viktig for ham at både enkeltspillere og laget får en positiv utvikling gjennom sesongen og at de er på sitt beste når NM sluttspillet starter i april neste år. Hans viktigste mål er at de klarer å få laget til å fungere optimalt og at de har en positiv utvikling gjennom sesongen.

  • Jeg liker ikke å sette mål om plassering før jeg har sett de andre lagene, men vi bør i hvert fall ligge på øvre halvdel av tabellen.

Denne sesongen har også Nyegaarden fått med seg en assisterende trener. Han heter Brynjulf Skorpen og har trent yngre jentelag i Asker i en årrekke.

  • Han har også bakgrunn som spiller og spiller sammen med meg på laget som spiller (og vinner) i veteran NM.

 

Det som trigger Nyegaarden

Det er ikke noe tvil om hva som er viktig for Askers trener for BLNO kvinner. Nyegaarden lener seg frem og blir litt enda litt mer engasjert.

  • Det er veldig motiverende å se spillerne utvikle seg gjennom trening og kamper. For å få til dette, blir det viktig at de fleste treninger kan gjennomføres med minimum 10 spillere, slår Nyegaarden fast.

Der har Asker en utfordring. Stallen er på 12 spillere, så det blir viktig for laget å unngå skader, sykdom og annet fravær. De jobber for øvrig med å utvide stallen noe og håper at de blir enda mer robuste på antallet etter hvert.

 

Tapte med 110 poeng for Sovjetunionen (i forrige århundre)

Bare ett år etter han begynte med basketball vant Nyegaarden NM-gull for ungdomskoler for Torstad skole.

  • Jeg drev aktivt med friidrett og høyde før jeg begynte med basketball. Jeg fant ut at basketball var en fin idrett å kombinere med høyde og det at Torstad basketballklubb hadde en av de beste spillerne i landet som trener (Are Larsen) var også en faktor, sier Nyegaarden.

Han husker godt den første treningen på Torstad med nettopp Are Larsen og Ola Thomas Morin som trenere. Andre minner var da han ble tatt ut på guttelandslaget og deltok i EM kvalifisering i Finland i 1981.

  • Da fikk vi den tvilsomme æren av å tape med 110 (!) poeng mot Sovjetunionen, forteller Nyegaarden med et skjevt smil.

Men som juniorlandslagsspiller året etter var han med på det eneste norske laget gjennom tidene som deltok i A EM i Bulgaria. Det vil si de tolv beste landene i Europa.

Asker BLNO kvinners første kamp er allerede lørdag 22. september. Da spiller de mot Sandvika.

  • Det er alltid spennende å se hvordan vi spiller i den første kampen. Har vi enkeltkamper hvor vi viser at vi kan slå alle, åpner det seg muligheter i NM sluttspillet, avslutter Askers trener.